Annons
Annons

10 enkla sätt att bli en miljöhjälte


 

10 sätt att bli en miljöhjälte - här är en enkel lista på saker som som gör skillnad!

Med tanke på de seminarium jag var på i lördags och på grund av mitt never  ending intresse för att bli en bättre människa över lag så tänkte jag göra en lista på ENKLA saker som alla kan göra i sin vardag som verkligen gör enorm skillnad för vår miljö och vår värld. Många tänker ”jaja, men om jag ändå ska ta flyget sen på min semester så spelar det ändå ingen roll” och visst flyget är en enorm miljöbov men det betyder inte att alla andra saker vi gör i väntan på bättre bränsle till flygen inte gör någon skillnad. Så, från och med nu – försök att implementera de här stegen i din vardag och bli en miljöhjälte, heja dig!!

Annons

1. Återvinn! Inte bara pantburkar (som väl alla nu för tiden alltid återvinner?) utan även kläder, elektronik, plast och matrester. När det gäller kläder – det här är så himla viktigt – samla alla gamla strumpor som har blivit nötta, eller den där tröjan med fläcken som aldrig går bort och lägg i en kasse i garderoben eller förrådet. När den är full tar du med den till närmsta butik som har insamling – väldigt många har det! Inte svårare än så och du har redan gjort miljön en jättetjänst!

2. Torka din tvätt utomhus om du har möjlighet. Inte bara sparar det på energi som en torktumlare drar, tvätten luktar också helt fantastiskt om det får torka ute. När vi ändå är inne på tvätt: vädra dina plagg istället för att tvätta, det sparar både på plagget och på miljön. Och, tvätta fulla tvättar.

3. Ät mer vegetariskt! Det finns få saker som provocerar så många som att föreslå att man ska skippa köttet – men alla klarar åtminstone en eller två köttfria dagar i veckan. Fantastisk mat är vegetarisk: falafel, pasta pesto, pannkakor, soppor, stekt halloumi, gnochi med gorgonzola…mums!

4. Ta hand om de produkter du har. Lämna in skorna till skomakare, lappa och laga kläder, smörj in och vårda läderprodukter. Sparar pengar för dig samtidigt som du inte ökar på den onödiga konsumtionen.

5. Sluta köpa plastpåsar! Rwanda är ett av flera länder som helt förbjuder plastpåsar i sitt land och jag bara hoppas att vi andra kan följa detta fantastiska exempel. Ta med dig tygpåsar eller andra typer av kassar när du går och handlar. Återigen, sparar pengar för dig och sliter inte sönder miljön. Plast är en riktig jävla elaking.

6. Byt ut till ekologiskt. När en produkt tagit slut i badrumsskåpet, ersätt den med ett ekologiskt alternativ. De är precis lika bra, ofta billigare och framför allt skadar de inte dig, vår miljö eller vårt vatten. Här och här finns massor av bra alternativ.

7. Låt bilen stå. Utmana dig själv att låta bilen stå en dag i veckan eller mer. Bor du centralt är det naturligtvis enklare än om du bor på landet. Överväg också tåg om du ska resa. Här står jag själv inför en stor utmaning eftersom jag reser väldigt mycket, flyger är en jäkla bov alltså.

8. Handla frukt och grönsaker enligt säsong. Många butiker har skyltar vid frukt och grönt som visar vilka produkter som är i säsong just nu. Inte bara kan du minimera miljöpåverkan genom att välja säsongsbetonat, maten kommer dessutom smaka tusen gånger bättre. När du ändå handlar, välj eko och närproducerat så långt du kan.

9. Snålspola. Det finns en anledning till att många toaletter har TVÅ knappar, använd snålspolen förutom när det krävs lite extra…ehm, kraft. Tänk också på att inte låta kranar stå och rinna i onödan. Vatten är en naturresurs vi måste vara rädda om.

10. Spontanshoppa inte. Visst, det kan vara roligt att shoppa loss då och då, men gör smarta beslut. Om du anser att du behöver något till en specifik fest, överväg om du kan låna en klänning av en kompis, har du kollat i den coola vintagebutiken? Har du kollat Tradera? Har du verkligen kollat din egen garderob och övervägt ifall du inte kan styla om den där lilla gamla svarta som hänger där på något nytt och roligt sätt? Kommer du ändå fram till att du MÅSTE köpa nytt, välj då ett hållbart alternativ, ett plagg med lång livstid, i bra kvalitet som är producerat på ett bra sätt. De finns överallt, man måste bara veta vad man letar efter. Konsumera vuxet med andra ord. Här finns lite förslag.

Hallå – det var väl inte så svårt!?! Kom gärna med fler bra tips som jag kan sprida vidare – upp till kamp alla miljöhjältar!

Follow me on Bloglovin and Instagram

 

(30)
(0)
2 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar