Annons
Annons

13 filmer för Internationella Kvinnodagen


 

To commemorate the 50th anniversary of Women's Suffrage in the United States, record numbers of women march along 5th Avenue, past a banner that reads ''Women of the World Unite!', New York, New York, August 26, 1970. (Photo by Fred W. McDarrah/Getty Images)

Kanske är Internationella Kvinnodagen större i år än den någonsin varit? Varför är det så? Ja, egentligen inte för att den behövs i år mer än något annat år, jämställdheten går trots allt, om än sakta, framåt. Jag tror att det beror på att kvinnor – och vissa män – helt enkelt fått nog nu. Vi är trötta på att det går långsamt, vi är trötta på att det i vissa fall till och med går bakåt (hej SD, Trump och alla bruna partier som tycker att kvinnans plats är i hemmet), vi är trötta på att ständigt få stå i bakvattnet, trötta på att synas men inte, på riktigt, höras och vi är trötta på att hot, våld och trakasserier är en ”accepterad” del av vår vardag – i vissa länder till och med lagligt. Det är nog nu. Och vi måste enas om att det är nog nu. Vi måste utbilda och uppfostra våra söner att bli feminister för vi har tappat alldeles för många manliga generationer på vägen. Det är vår tur att ta vidare den stafettpinne som våra mödrar givit oss. Det är upp till oss att göra en förändring. Så låt oss. Säg nej, säg stopp, men säg också ja till befordran, ja till att synas, ja till att höras, ja till att ta plats, ja till att anmäla, ja till att bråka, ja till din rätt!

Annons

Populärkulturen spelar en större del i den här kampen än många kanske tror. Att det bara nominerats fyra kvinnliga regissörer till en Oscar för bästa film genom alla tider påverkar kvinnliga regissörers möjlighet till karriär inom filmvärlden och framför allt påverkar det hur filmer blir gjorda och vad de handlar om. Att kvinnor på film oftast är just filmstjärnesnygga beror inte på att det bara är snygga kvinnor som är bra på agera. Att män kan utsätta sina medarbetare för sexuella trakasserier och ändå vinna en Oscar (Casey Affleck) sätter tonen för hur män får vara. Både i Hollywood och i Göteborg. Det haglar hemskheter mot Jennifer Lawrence för att hon ”tjänar för mycket” när hon ber om att få lika lön som sin manliga motspelare men ingen lyfter på ögonbrynen åt Bradley Coopers lön. Jag kan lägga upp exempel i en evighet men istället för det så tänker jag tipsa om 13 filmer som lyfter fram starka och grymma kvinnor som du bör se just nu och inspireras till stordåd!

Hidden Figures
Flerfaldigt Oscarnominerat drama om tre afroamerikanska kvinnor som såg till att NASA lyckades få upp vita män i rymden. Oerhört bra, rolig och smart film.

Erin Brokovich
Jag gissar att de flesta sett denna pangrulle med Julia Roberts om storyn om Erin som är baserade på verkliga händelser – snacka om powerbabe!

Thelma & Louise
Det hör till allmänbildning att ha sett den här filmen så har du inte det – gör det nu!

9 to 5
Att den här gjordes 1980 gör en nästan förbannad – för det är nog många kvinnor som än idag känner igen sig alltför väl. Bra jäkla rulle!

Purpurfärgen
Hör och häpna, man får följa en ung mörkhyad kvinna och hennes liv. Inte klokt, vad tänkte de på? Men så snuvades man också på årets mest välförtjänta Oscar. Med Oprah!

The Hours 
Nicole Kidman, Meryl Streep och Julianne Moore i en fascinerande film om kanske det mest kvinnliga av allt: att man alltid sätter någon annans väl och hälsa före ens egen. Men förr eller senare ruttnar man på det.

Clueless
Oh yes, det här är girl power paketerat i snygga kläder, roliga catch phrases och blonderat hår. Otroligt djup under ytan. Cher for prez!

Alien
Jag säger bara Ellen Ripley.

Legally Blond
Precis som Clueless visar den att smarta tjejer på film inte måste ha glasögon och klä sig tråkigt. Man kan också vara blond, söt och gilla rosa.

Set if off
Shit vad jag kollade på den här filmen om och om igen när den kom på VHS till Sverige. Älskade styrkan, musiken och Jada Pinkett Smith.

https://www.youtube.com/watch?v=bKB2KclDMTY

Fried Green Tomatoes
Kvinnlig styrka i amerikanska södern. Om hur det är upp till en själv att förändra sitt liv.

Carol
Om lesbisk kärlek i en tid när sådan kärlek var än mindre accepterad än den är idag.

Zero Dark Thirty och the Hurt Locker
Handlar naturligtvis inte OM några kvinnor men det är ändå de två filmer som Kathryn Bigelow regisserat som både nominerats OCH vunnit en Oscar. Crazy bananas. Denna coola kvinna har dessutom gjort Point Break!

Njut av film om och av grymma kvinnor och sprid. Jag har självklart missat en hel jäkla drös av fantastiska filmer om och av kvinnor men det här är mina favoriter.

Follow me on Bloglovin and Instagram

 

(5)
(0)
2 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar