Nina Campioni
Välkommen till mig, Nina heter jag och bor med min italienska man och två barn i ett hus i Enskede. Jag är journalist, krönikör, författare, programledare och driver podden Vattnet Går. Här blandas hållbart mode med feminism och italiensk pasta och familjeliv tillsammans med film, musik, tv och fotboll. Allt i en salig röra!
Annons

Så var vårt 10-tal!

Fashion trends for the 2010s

Det har blivit dags att summera året som gått men grejen är ju att det nu är dags för decenniebyte så därför måste vi ju naturligtvis dra oss till minnes exakt VAD som har hänt de senaste 10 åren. Men det kan ju ingen vettig människa klara av så därför fokuserar vi här på vad vi haft på oss de senaste tio åren! Fyll gärna på listan för jag har fött två barn senaste 10 åren och tappat cirka 20 år av sömn så mitt minne är, ska vi säga, lite sådär..

Annons

Det roliga är att när man tittar tillbaka så känns många av de här stilarna otroligt utraderade – och då var det ändå inte SÅ längesen som de var hot stuff för oss alla. Det svänger fort i modeland. För den som vill läsa mer så intervjuas jag av TT om saken här. 

 1. MINIKJOLEN (a k a mini skirt)
  Britney Spears rockar förvisso miniklänningen här på Mtv VMAs 2001 men ni fattar bilden. Kortkortkortkort skulle det vara och helt enkelt visa så mycket hud det bara gick. Brittan visar här också upp den transparenta trenden som också fick genomslag under 2010talet – vem glömmer Rihannas nakenklänning tex? 
  Personligen är jag ett fan av kortkort när tillfälle ges men inte riktigt förstått vikten av nakenplaggen.

Fashion trends for the 2010s

2. SMALA SOLGLASÖGON

Här ser vi flera av de senaste årens trender på en och samma person. Bella Hadid kör på cykelshortsen, hundtandsmönster, slingbacks, magväska (som sätts över axeln), basker och så pricken över i:et – de smala, smala solglasögonen! Personligen har jag älskat magväskan (alltid gjort), hatat solglasen, gillat baskern och njutit av cykelbyxan.

Fashion trends for the 2010s

Annons

3. CHUNKY SNEAKERS

2017 var året då chunky sneakers, bulky sneakers eller dad shoes blev absolut hetaste skon du någonsin kunde bära. Trenden har visat sig stark och även nu är butikerna fulla av den typen av skor även om vi nog nu sett dess absoluta högdagar – personligen har jag älskat denna skon och hela 90-tals-viben som följt på trenden. Också en väldigt bekväm trend.
Fashion trends for the 2010s

4. PEPLUM

Året var 2012 och det fanns inte en topp i sikte som inte hade så kallad peplum-volanger nertill. Trenden verkar dessutom ha fått ett återfall redan nu 2019 – snabbt jobbat!
Personligen har jag själv garanterat varit en del av hypen back in the days. Fashion trends for the 2010s

5. NORMCORE

2013 kom en trendrapport som berättade för oss att Normcore – ”en stil där syftet snarare är att passa in än att sticka ut” – skulle ta över modebilden och på sätt och vis hade man rätt. Det blev sjukt inne med normcore, men istället för att passa in stack man ut med sin ”icke-trendiga” look som ändå var megatrendig. Snurrigt? Javisst. Jerry Seinfeld var stilförebilden.
Personligen…hm, ja jag har nog ett par ”mom jeans” och en hel del sneakers i garderoben som kan klassas som normcore.

Fashion trends for the 2010s

6. PLATÅSKORNA

Tidigt 10-tal var det inte bara kortkorta kjolar, det var också höjden av höga klackar. Med hjälp av platåer fixade man höjden och tillsammans med det kortkorta kan man inte annat än kalla det en ”porr-trend” eller om man så vill ”Barbie-trend”.
Personligen är jag 178 cm lång och har inte känt att platåklackarna talat till mig.

Annons

Fashion trends for the 2010s

7. MÄRKESBONANZA

Om 00-talet var en orgie av svala Celine-plagg så blev 10-talet loggans återtåg. Överallt såg vi loggor, allt från Gucci, CK och Versace till sportmärken som Adidas och Nike. Även FILA och Hilfiger fick en schvung uppåt.
Personligen är jag väldigt svag för loggor så yes please.

Fashion trends for the 2010s

8. STUPRÖR OCH WEDGES

Sneakers med inbygg klack så kallad wedge var THE it-shoe av typ 2012 och du kunde inte se en supermodell utan dem, gärna med kompanjonen stuprörsjeans till. Trendrapporter hävdar att wedge sneakers är på väg tillbaka men personligen är jag inte redo. Fashion trends for the 2010s

9. HIPSTERN

I början av 10-talet var hipstermode något många ville uppnå. Stort skägg, coola skjortor, snygga sneakers, sotarmössor. Mot slutet av 10-talet har hipstern blivit något vi skämtsamt kallar dem som försöker vara coolare än de är. Vad framtiden har för hipstern återstår att se.
Personligen gillar jag sotarmössa men inte stora skägg.

Annons

10. ATHLEASURE

Under 10-talet blev det plötsligt högsta fashion att bära sportkläder typ exakt hela tiden. Yogabrallor till jobbet, sneakers på dejten, hoodies på catwalken, löpartajts på klubben osv. Den här trenden är kanske dessutom den enda som varit konstant under nästan hela 10-talet och vi ser inte att den är på väg bort på länge länge! Personligen L.O.V.E jag detta även om jag inte går i yogabrallor till jobbet.

Vilka trender minns du från ditt 10-tal!? Berätta! 

 

4 kommentarer till “Så var vårt 10-tal!”

 1. veronica araus skriver: 9 januari 2020 kl 09:18

  MK väskor äkta och falska


  1. Nina Campioni skriver: 9 januari 2020 kl 21:44

   hahah ÅH ja!!!


 2. Anna skriver: 8 februari 2020 kl 22:56

  Onepiece och foppatofflor 🤪


  1. Nina Campioni skriver: 11 februari 2020 kl 14:19

   hahha jaaaa just det! skönt ändå!!


Dela på:
Laddar
https://nina.elle.se/det-italienska-julfirandet/