Annons
Annons

The Ultimate Guide to Cinque Terre : Monterosso Al Mare


 

In a short walk in Monteross Al Mare, Cinque Terre, Italy you will find millions of small beautiful spots to inhale exhale and cherish.

Som utlovat kommer här den ultimata guiden till Cinque Terre (HÄR är karta över var i Italien det ligger) och vi börjar med den största av byarna – Monterosso Al Mare och det är ju då här vi bor när vi är här. Monterosso är uppdelat i två delar, gamla byn och Fegina. Om du kommer med tåg hit så är det i Fegina du hoppar av och där finns också den största stranden. De båda delarna hålls ihop genom en liten tunnel som ger skön svalka på promenaden mellan gamla och nya delen. Den gamla delen är mer romantisk och här kan man trolla bort sig i små gränder som alla i slutändan alltid leder fram till huvudgatan så det är svårt att gå vilse på riktigt. Äta, bo, bada, dricka och shoppa kan man göra i båda delarna av Monterosso men gamla delen levererar mer känsla.

Annons

Vilka åker hit? Hit kommer i stort sett alla: barnfamiljer, glada pensionärer, backpacksungdomar. Det kommer människor från hela världen men mestadels från Asien, Usa och Europa. Som barnfamilj är Monterosso perfekt med sin långa strand, flera lekplatser och ändlöst med pasta (ja barn får ketchup om de vill). Även om barer finns så är det inget partyställe eller stökställe utan här är mat, sol, bad och vandring i fokus. Om du reser med barn finns lite tips här!

Att komma till Monterosso: Reser man från Stockholm eller Köpenhamn så flyger Norwegian direkt till Pisa, därifrån tar man sedan tåget. Detta är det enklaste och smidigaste sättet att ta sig hit. Annars flyger man direkt till Milano och sen tar tåg/bil och det tredje alternativet är att flyga till Genua, hit går dock inga direktflyg. Bila i Cinque Terre? Se nedan. Tänk på att juni och augusti är de stora turistmånaderna – både folkmässigt och vädermässigt.

Att bo i Monterosso: Jag skulle verkligen rekommendera att kolla in Airbnb för boende här. Det finns en hel del hotell och många B&Bs men de flesta hotellen blir snabbt fullbelagda och om jag ska vara ärlig så är de också orimligt dyra. Eftersom det alltid är högt tryck under turistsäsongen så behöver inte hotellen kämpa för att få gäster om man säger så och de flesta hotellen skulle inte lida av en uppfräschning….det är då oftare mer prisvärt att hyra en lägenhet. Rolig kuriosa är dock att min svärmor arbetar på Hotel Palme så om du bokar där så kan du hälsa från mig!

Att köra bil i Monterosso: Går ej. Det går inte i någon av byarna i Cinque Terre, så om du är på bilsemester i Italien så var noga med att ta reda på i vilken del som ditt boende ligger. Det finns nämligen parkeringsplatser i utkanten av varje del och man kommer till den nya respektive den gamla delen av Monterosso genom två olika vägar. Man kan också köra bil/husbil hit och parkera uppe på berget och sedan åka med bussar ner till byn. De kör fram och tillbaka hela tiden. Läs mer här.

Att hajka i Monterosso: Många kommer till Cinque Terre för att hajka, vandra, trekka eller vad du nu vill kalla det. Smartast är att satsa på maj eller september/oktober om du kommer hit med detta som huvudsakliga mål. Det blir helt enkelt för svettigt de andra månaderna. Du kan lätt bada ändå in i oktober så du behöver inte känna någon stress att missa det om du skulle boka senare på året. Från Monterosso vandrar man till den närmsta byn Vernazza på ungefär en timma beroende på tempo förstås. Det är den vanligaste turen härifrån, men det finns också andra vackra turer att ta från Monterosso. Till exempel till närliggande byn Levanto (där man också kan surfa!). Tänk på att Cinque Terre är en nationalpark, så behandla den och all natur i hela världen förstås med respekt. Ett vandringspass köper man enklas på tågstationen men man kan också betala kontant i små betalbås på själva leden om man bara vill gå en kort sträcka och inte vandra hela semestern. Om man bara vill ha en liten lättsam vandring uppför kan man enkelt traska upp till kyrkogården i Monterosso på en 10 minuter och få den här flotta utsikten. 

Att INTE hajka i Monterosso: Du tar dig enkelt mellan de olika byarna via tåg eller båt. Tåget är billigast och det tar inte mer än 1-2 minuter mellan varje by, båt är lite dyrare men är värt det på grund av utsikten.

Att äta i Monterosso: Nu till den bästa delen med Italien och Cinque Terre – maten. Eftersom Cinque Terre ligger vid havet så äter vi såklart främst fisk och skaldjur här. Andra saker man är stolt över i området och som kommer från Ligurien är foccacia, pesto och ansjovis i olika former. Här är mina absoluta favoriter i Monterosso al Mare:

Pozzo – här äter du riktigt bra saker från havet men också fantastisk pasta. Vongolen från bilden nedan kommer härifrån. Be om blandade antipasti för en rejäl genomgång av lokala läckerheter från havet.
Il fornaio Street Pizza – jag ljuger inte när jag säger att de har den bästa pizzan jag ätit i Italien. Helt enkelt superb! På dagtid är det här stället ett lika bra bageri där du kan äta grym frukost eller plocka med dig en bit foccacia som mellanmål.
Oscar – min man tycker att Oscar slår Pozzo i vissa rätter och jag är benägen att hålla med. Deras fritti misto går icke av för hackor. Deras pasta är också splendido!
La Tortuga – här äter du med direkt utsikt över havet (se bilder här) så snacka om att äta både med mun och ögon. Här är man bra på det mesta, jag är förtjust i deras risotto och friterade torsk bland annat.
Torre Aurora – även här har du byns bästa utsikt. Det här stället har en ambition att vara lite mer fancy än övriga restauranger, så perfekt för en date night.
Miky: Miky är ett stolt ställe för byborna då det är i stort sett det enda med vita linnedukar, det här är så nära fine dining som man kan komma i dessa områden.

PS: långt ifrån alla italienare äter enligt seden varje dag men en äkta italiensk måltid består av 1. antipasti (förrätt) 2. primo (oftast en tallrik pasta) 3. secondo (oftast en bit kött eller fiskrätt) 3,5. il contorno som är sidorätter som sallad, potatis osv 4. dolce (efterrätt). Vid jul anpassar jag mig och kör hela varvet men till vardags pallar man ju bara en primo, så även de flesta locals.

Att dricka i Monterosso: Viktigaste tiden på dygnet (nästan) eller kanske egentligen trevligaste är tiden runt apperitivo eller appero som det också kallas. Det är som en slags happy hour efter jobbet och före middag där man samlas för en drink, oftast ett glas vin (eller Aperol) och umgås. Om man sitter ner och beställer en drink i Italien så får man också lite smågott på köpet. Utbudet varierar men det kan vara allt från lite chips och jordnötter på en mer avslappnad bar till fina charketurier, tortillas och smarriga oliver på lite mer finare ställen. Tanken med det är att det ska reta magen lite och göra den redo för den stora måltid som sen komma skall. De ställen jag brukar hålla till på är:

Enoteca Internationale: Mario har koll på vinerna, här kan du också köpa fina viner. Mysigt ställe där du sitter under ett lummigt träd.
Torre Auroa: också omnämnt ovan, hit kan du med fördel gå för en god appero, priserna är lite högre men utsikten och smaken desto bättre, se bild ovan.
Fast Bar: en av få ställen som har öppet till 01, så hit går vi efter middagen för ett glas. Det här är också baren där jag och Simone träffades och som drivs av Simones kusin. Inte det fräsigaste stället i stada men extra speciellt för oss.
Eliseo: mysig liten bar på mitt favorittorg här i byn, kunnig personal och romantisk setting.
Buranco: vingården som ligger precis i anslutning till gamla byn – här gifte vi oss – gå på vinprovning eller ta en appero här uppe, otroligt vackert och gott!

Att äta glass i Monterosso: Okej, du är i Italien så du har nog fattat att en dag utan gelato inte kan räknas som en fullständig dag. Bäst på gelato är Slurp! som finns både i gamla delen och den nya delen av Monterosso. Testa gärna också en ghiacciolo eller isglass på Bagno Eden som ligger i Fegina, där har man hemmagjord isglass i massor av smaker som smakar SÅ mycket. Ruggigt bra en svettig dag.

Att se i Monterosso: Förutom de utmarkerade vandringslederna så tycker jag det bästa ligger i att bara traska runt lite i byarna. De härliga små gatorna och krypinnen är som gjorda för att upptäckas och ta en selfie i. De fantastiska färgerna på husen gör att allt känns lite som en pastellig och ljuv dröm när man sveper förbi dem. Självklart får man heller inte missa solnedgången som skapar ett såndär overklig rosa himmel som man inte kan stirra sig mätt på. Under sommaren ska man verkligen också ta in alla färger som växterna bjussar på, så vackert.

Att bada i Monterosso: Havet är ständigt närvarande i Cinque Terre och vill man bara mycket så är Monterosso den bästa av byarna för det då man är den enda med en lite längre strandremsa. Det finns två öppna strandytor där man kan lägga sig på en handduk utan att betala något, den ena i Fegina och den andra i den gamla delen. Alla strandytor med parasoller på ägs och drivs av någon så där kostar det en slant att vila sina trötta ben på. Många anser att vattnet är som bäst så nära den stora stenen som möjligt men jag tycker det är fint utmed hela strandremsan. Våra kompisar driver Stella Marina med de orangea parasollerna, hälsa!

Att shoppa i Monterosso: Italienarna är stolta över sin keramik och marmor, speciellt i de här områdena. I gamla byn finns en stor affär som har massor av keramik-saker, marmor kan man dock inte shoppa här men om man har bil så är det inte långt till närmsta ställe där man utvinner marmor. I övrigt är det mycket turistshoppar i byn på gott och ont. Det skapar liv men är tråkigt när alla säljer samma prylar. Det finns dock en liten butik som säljer pesto i gamla byn och i nya delen så har zia Steffi (Simones faster) en ljuvelerarbutik där de gör egna och säljer andras smycken – men också en himla massa annat – se bild. Här brukar Essie få hjälpa till att trycka på kassaapparten ibland. Är man här för att vandra så finns det en häslobutik precis invid stora torget i gamla byn som säljer compeed och Birkenstock och i en shop bredvid Il fornai Street Pizza kan man hitta vandrarkängor.

Saknar ni något i guiden – kommentera gärna så förtydligar jag och lägger till!

The ultimate guide to Cinque Terre:
Monterosso Al Mare
Vernazza
Corniglia
Manarola

(0)
(2)
(3)
15 kommentarer | Translate
 

Annons


Follow me on Bloglovin and Instagram

 


Annons

Laddar